Kundservice, vardagar 09:00-17:00:  090 - 12 95 50
Din varukorg

Hem
Resmål
Flyg
Aktiviteter
Thailand
Thailandtours
Kontakta oss
Startsida för Thailand
Om Thailand
Geografi
Historia
Demografi
Ekonomi
Resmål i Thailand
Klimat
Ordlista
Kundservice
» Startsida för Kundservice
» Bokning av resa
» Betalning av resa
» Resevillkor
Kontakta oss
Vi hjälper dig att boka och planera din thailandsresa. Välkommen att kontakta oss!
» Skicka e-post
» Om Thailandtours
Vill du att vi
ska kontakta dig?
Namn:
E-post:
Telefonnummer:
Meddelande:

Skicka


Om Krabi

Krabi stad är huvudorten i provinsen med samma namn, jämnstor med Växjö. Gatulivet är typiskt thailändskt och långt ifrån enbart inriktat på turisters plånböcker. Jämfört med många andra platser är prostitution och drogmissbruk relativt osynligt.

Ao Nang är huvudorten i denna del av Krabi-provinsen vad gäller turism och hotell. En mycket trivsam ort med lagom tempo, en ort som erbjuder det mesta. Centrum i Ao Nang är i första hand den 500 meter långa huvudvägen vid havsbandet som erbjuder ett stort utbud av shoppingmöjligheter, restauranger, massage, skräddare mm. Populära Ao Nang växer och sedan några år tillbaka växer byn åt bägge håll med såväl hotell, restauranger och shopping. Vill man shoppa lite annorlunda och framför allt mycket billigare så passar man på att besöka någon lokal marknad strax utanför. Skojigast är marknaderna med färsk fisk, grönsaker och ett överflöd av wokpannor, chili och läckra maträtter.


Några årtionden tillbaka fanns bara en liten fiskeby med hus på styltor. På 1980-talet upptäcktes området av turisterna.


Från stranden i Ao Nang åker man longtail-båtar ut till någon av alla de korallöar och stränder som erbjuds bl.a. Rai Ley Beach, Phra Nang, Poda Island, Chicken Island, Hong Island, eller så tar man en taxi till någon trevlig strand, t.ex. nordväst till Klong Muang eller fortsätter till lilla pärlan Tup Kaek. Härifrån kan du även åka longtailbåt till Hong Island eller varför inte kombinera med Paradise Island och Koh Phak Bia.

 

 

Koh Lanta ligger 1,5 timmes resa söderut med färjan från Ao Nang. Ön erbjuder en lång rad underbara stränder, lugnet och allt övrigt man önskar sig av en resa till Thailand.

Perfekt för barnfamiljen, lite trafik, breda fina mycket långgrunda stränder.

Huvudorten Saladan ligger på Lanta Yai, den södra av de två öarna som utgör Koh Lanta. Saladan är inte någon stor ort, men här finns ett antal mycket trivsamma och mysiga restauranger, främst vid hamnen. Även många små affärer med blandat sortiment, och naturligtvis även restauranger, barer, massage, skräddare, tvätt mm, ett utbud som finns vid alla de olika strändera också, om än i något mindre skala.


Stora delar av Krabi-provinsen utgörs av ett surrealistiskt bergslandskap med skrovliga toppar liksom fodrade med djungelgrönska, toppar som fortsätter ut i havet för att där forma några av de mest spektakulära bergsformationerna. Ett mycket spännande landskap med ett näst intill oändligt antal större eller mindre öar.


Turism är i dag den i särklass viktigaste näringen. Lukten av torkad fisk har bytts mot doften av sololja. Inspelningen av "The Beach" på grannön Koh Phi Phi har knappast minskat omvärldens intresse för området. Strömmen av turister väntas öka.

Invånare: ca 50 000 (Krabi stad).

Ta sig runt

Buss: Krabis busstation heter Ban Talaad Kao och ligger sju kilometer norr om Ao Nang. Därifrån går bussar till bland annat Bangkok och Phuket.

Färja: Från flodpiren Nopparat strax väster om Ao Nang går färjorna till Phuket, Koh PhiPhi, Koh Lanta mfl.

Sevärdheter
Wat Tham Seua, drygt en halvmil norr om Krabi. Ett av södra Thailands mest berömda buddisttempel. Magnifikt läge mitt i ett surrealistiskt landskap. Följer du de 1 237 trappstegen upp till Buddhas fotspår möts du av ett svårslaget panorama över mangrove, delta och hav.

Wat Kaew, buddisttempel i Krabi stad på Isaara Road. Ligger på en grön kulle alldeles ovanför centrum. Ganska nytt, och värt ett besök. På morgonen kommer en lång rad med klosternoviser i saffransgult. Många är nyfikna och pratar hjälplig engelska.

Morgonmarknaden bakom Vieng Thong Hotel på Phrukasuthit Road/Maharaj Soi 8. Kom tidigt på morgonen och njut av ett lysande spektakel av krysantemum, nyfångade hajar, skivad jackfruit och högar av röd chili. Det mesta i matväg finns till salu på denna genuina marknad som övertygar om att turisterna långt ifrån tagit över hela Krabi.

Mangroveträsket i Krabis utkant är ett av världens rikaste eko-system. Stora vattenvaraner, ormar och apor finns här liksom några av världens ovanligaste fågelarter. Bästa sättet att uppleva miljön är en båttur.

Kusten utanför Krabi har sin egen skärgård. Med longtail-båtar kan du ta dig till öarna Koh Lading, Koh Pak Bia, Koh Daeng, Koh Poda, Koh Thab och Koh Hua Khwaan som mest är känd som "Chicken island".

James Bond Island, ligger i Phan-Nga-bukten någon timme norr om Krabi stad. Märkliga sockertoppsberg i en lika märklig vattenvärld.

Regnskogsreservatet Khao Nor Chuchi (Khao Pra Bang Khram Non-Hunting Area), ett av Sydostasiens viktigaste skogsreservat. Det här är en park på djurens och skogens villkor. Fyra arter apor, spökdjur, malajbjörn och leopard finns här, liksom flera globalt hotade fågelarter.
Shopping
Kläder. På gatan säljs piratkopior till låga priser.
Thailändskt siden. Hör till det finaste i världen. Måttbeställ och totalekipera dig hos stans skräddare.
Guld, silver och smycken. Låga priser. Men se upp, mycket falska varor i omlopp.
Varuhus: Walk Department Store på Maharaad Road. Tre våningar med reakläder, märkeskläder, skor, böcker, skivor etc. The Books på samma gata är stans bästa bokhandel.
Säkerhet
Krabi känns lugnt och säkert jämfört med flertalet thailändska turiststäder. Sunt förnuft räcker långt. Fickstölder och kontokortssvindlerier förekommer. Pengar försvinner emellanåt också från hotellens värdefack. Så se upp. Stölder inträffar regelbundet på minibussarna till Bangkok. Åk hellre med de reguljära bussarna.

Polis tel 61 12 22, ambulans 16 99, brandkår 61 11 11.
Mat
På Krabis matmarknader kan du frossa i världens bästa kök för några tior. Maten är starkt kryddad och kärleksfullt tillagad på färska ingredienser. Kryddor kommer från ett grönskande inland och fisk och skaldjur från Andamanhavet.

Satay, grillspett som doppas i pikant jordnötssås.
Masaman curry, sydthailändsk sjömansbiff. Innehåller jordnötter, potatis, räkor, chili och röd curry. Starkt, men inte jättestarkt.
Pad thai, friterade nudlar som blandas med allehanda godsaker; ofta ägg, räkor, böngroddar, chili och lite vitlök. Ibland också krossade jordnötter och lime.
Khao phat, Thailands nationalrätt. En bas av ris, grönt och lime varieras med räkor, skinka eller kyckling. Stekta ägg ingår ofta liksom krossade jordnötter.
Kuay-tiao pet, nudlar med tunna skivor ankkött och lite grönt.
Kaeng paet, var mans curry. Med kyckling kallas den kai, med biff neua, med skinka muu.
Kaeng khiaw-waan kai, kyckling med grön curry och kaffirlöv.
Frukt. Ananas, vattenmelon och mango säljs färdigskivad ute på gatan. Mangostan, med kastanjefärgat skal och smak av mild smultron, är en annan favorit.
Öl, thailändska Singha är ett friskt och syrligt sommaröl.
Stränder

Ao Nang. Krabis stora turiststrand ligger sex kilometer krokig väg utanför själva stan. Mycket hotell och restauranger, men också en slående skönhet med gröna berg och öppet hav. Härligt mjuk sandstrand, men nära väg. Inte barnvänlig.

Ao Rai Ley. Ingen trafik, bara hav och gröna sockertoppsberg. Ao Rai Ley är långgrunt och välsignat med en sand mjuk som sammet. Innanför en bård av kokospalmer ligger bungalowbyar och några affärer och restauranger. Det bestående intrycket av Ao Rai Ley är ändå ett förhärskande lugn. Promenadstig till Ao Phra Nang. Barnvänligt.

Här hittar du paradiset för klippklättrare.

Ao Phra Nang. Granne med Rai Ley ligger en av Thailands vackraste stränder. Havet är turkost, och sanden förföriskt mjuk. Lanskapet som ramar in Ao Phra Nang påminner om något ur Jurassic Park. Precis som Ao Rai Ley är det här en strand som bara går att nå med båt. Promenadstig till Ao Phra Nang. Barnvänligt.

Koh Lanta. Ligger 1,5 timmar med båt från Nopparat/Ao Nang. På ön råder ett härligt lugn. Djungel och grönska dominerar. Trafiken är minimal. De bästa stränderna och det klaraste vattnet finns längst i söder. Haad Ta Noad och Waterfall Bay är två av Koh Lantas vackraste stränder. Barnvänligt.

Stränderna avlöser varandra längs hela västra kusten av Koh Lanta, från huvudorten Saladan i norr med Klong Dao Beach - Long Beach - Klong Hong Beach - Klong Nin Beach  och ner mot sydspetsen.

Koh Phi Phi. Förbluffande vackert, men samtidigt hänsynslöst exploaterat. Naturens sällsamhet motiverar ändå en tur hit. På huvudön Phi Phi Don finns sandstränderna Ao Ton Sai och Lo Dalam med ett sällsamt blågrönt vatten. På den obebodda grannön Phi Phi Leh ligger Maya Bay som tjänstgjorde som kuliss åt filmen "The Beach". Barnvänligt.

Krabi är provinsstad och ligger ca 90 mil söder om Bangkok. Omgivningarna är kuperade och det gör att landskapet känns mjukt och omfamnande. Klimatet är fuktigt tropiskt och stränder finns det gott om. Under senare år har turismen har ökat  men jämfört med Phuket och Pattaya håller den ändå en förhållandevis lågmäld profil. Många söker sig hit för kombinationen av natur och hav. Runt omkring finns möjligheter till stora som små aktiviteter. Klippklättring, fågelskådning, havskajak, dykning, snorkling är möjliga med stan som bas. Inom räckhåll finns också Koh Lanta, Ko Phi Phi och flera småöar. Ett av Thailands värdefullaste regnskogsreservat finns här i söder, med tarzandjungel och heta källor. - Allt i din närhet!

 

Vulkan Resor AB innehar IATA-licens och har ställt statlig resegaranti hos Kammarkollegiet.
Om Thailandtours | Inloggning för kunder | Sitekarta
© Vulkan Resor AB - Webmaster: Mårten Fajers